20. Kockásliliom a Lenti parkerdőben

2019.05.04 | Zettisch Róbert

Vadvirágok a Lenti parkerdőben

Február végén a Lenti melletti parkerdőben a tavaszi tőzikék végeláthatatlan szőnyege és kellemes, friss illata várja az odalátogatókat. Innen kezdve pedig egészen április végéig egymás után bontják szirmaikat a tavasz virágai. Ahogy telnek a hetek más és más virágok kerülnek szem elé. Elsőként a hóvirág és a tavaszi tőzike jelenik meg, majd néhány hét elteltével szellőrózsa és keltike fajok látványa uralja a tájat. És egy igazi különlegesség, a kockás liliom is előfordul ebben az erdőben. Nem csoda, hogy a Zalaerdő Zrt. parkerdőt és tanösvényt alakított itt ki. A Vadvirág tanösvény egy keményfás ligeterdő gazdag növény- és állatvilágát mutatja be.

Mocsári kockásliliom

Mocsári kockásliliom

A ligeterdő kialakulásában az itt folyó Kerka-patak játszott fontos szerepet, amely - szabályozása előtt - évente elöntötte a területet. Ennek hatására egy kiváló növekedésű erdő alakulhatott ki. Ilyen keményfás ligeterdőkből Magyarországon a folyószabályozások miatt egyre kevesebb található.

Kora tavasszal a lombkoronaszint még nem veszi el az éltető napfényt, ezért az erdő alján valóságos virágszőnyeg alakulhat ki. Februárban megjelenik a hóvirág, majd a tavaszi tőzike. De a legjobban várt virág a Lenti parkerdőben minden bizonnyal a kockásliliom. Legalábbis én emiatt szoktam ideutazni március második felében. Ezen az élőhelyen különösen szép nagyra nő a tavasz ez a ritka, de nagyon szép virága. A legszebb példányok nem közvetlenül a tanösvény mellett találhatóak, hanem a jelzetlen, de jól kitaposott ösvényen. Érdemes tehát körbejárni és felfedezni a területet.

Mocsári kockásliliom

A kockásliliom Magyarországon nem túl gyakori növény, itt a Zalai-dombságban azonban több élőhelye is ismert, mocsárréteken és ligeterdőkben található meg. Akár 10- 20 cm magasra is megnövő virág, mégis gyakran alig lehet észrevenni a nagy fűben. A Lenti parkerdőben azonban kifejezetten magasra nő, és a telt, bókoló virágaival rendkívül impozánsak. Hagymás növény, magányos virágait április környékén hozza, de Lentiben előfordulhat már március második felében is.

Mocsári kockásliliom

Mocsári kockásliliom

Vadvirág tanösvény, Lenti

A Vadvirág tanösvény legszebb látványosságai kétségtelenül a tavaszi vadvirágok, a kihelyezett madáretetők körül azonban rengeteg sürgő énekesmadarat is meg lehet figyelni a téli és tavaszi időszakban. Egy kis távcsővel könnyedén szem elé kerülhet néhány cinke, meggyvágó, csuszka vagy szajkó.

A tavasz elmúltával a gyepszintből fokozatosan eltűnnek a virágok, de helyette a zöld megannyi árnyalatában pompázik az erdő. A cserjeszint különösen gazdag, néhol szinte átláthatatlan akadályokat képez, benne sommal, galagonyával, kökénnyel és fekete bodzával.  Az efeletti lombszintet mezei juhar, gyertyán, vadalma és vadkörte alkotja, a legmagasabb kocsányos tölgyek, magas kőrisek és szilfák pedig akár 30 m magasra is nőhetnek.

A tanösvényt ebben a nagyon szépen megmaradt ligeterdőben alakították ki, ahol nemcsak sétautak, hanem igényesen kidolgozott táblák is várják a kirándulókat.

 

Lenti vára

A Vadvirág tanösvény közvetlen közelében, a Kerka-patak túloldalán található Lenti vára. Nem is igazi vár ez, sokkal inkább Lenti magtárnak kellene hívni. Már csak azért is, mert  az épület ma is látható része megtárnak épült, valamikor a 18 században az egykori vár kiegészítéseként.

Sem kívülről, sem belülről nem látogatható, jelenleg az egész terület lezárt, valószínűleg magántulajdonban is van.

Lenti vára

Lenti vára

Kapcsolódó galéria:

Hasznos információk:

  • Lenti irányából a 75-ös úton haladva, a Kerka hídja után nem sokkal egy balra leágazó útra kell fordulni. Autóval érkezve itt meg lehet állni.
  • A tanösvény hossza: 1,5 km, de ennek a duplája is megtehető egy nem jelzett, de jól kitaposott ösvényen
  • Szabadon látogatható az év bármely szakában, de a tavasszal, február vége és április közepe közt a legszebb