1. Irány a Föld első nemzeti parkja, a Yellowstone Nemzeti Park

2018.03.02 | Zettisch Róbert

A Föld első nemzeti parkja, a Yellowstone Nemzeti Park

Az 1800-as évek elején Amerika egyik legkiválóbb prémvadásza, John Colter valahol a Sziklás-hegységben kiválik Lewis és Clark, a keleti és nyugati partot összekötő felfedező expedíciójából. Colter magányosan folytatja útját, és a Yellowstone környékén egy csodaországot talál. Több ezer meleg vízű forrás, égigérő vízoszlopok, sárvulkánok, a szivárvány minden színében pompázó medencék, megkövült erdők, a Föld legnagyobb vándorló bölénycsordái, érintetlen vadon, szépség és harmónia mindenütt. Colter visszatért a civilizációba, elmondásának azonban senki sem hitt.

Aztán az 1800-as évek közepére egyre többen számoltak be a térségből geotermikus jelenségekről. Ez felkeltette Ferdinand Vandeveer Hayden amerikai geológus érdeklődést, és jóval Colter halála után két alkalommal is expedíciót szervezett a térségbe. Ezzel a tudomány is meggyőződhetett róla, hogy a földi édenkert valóban létezik. Hatására pedig 1872 március 1-én megalakulhatott a Föld első nemzeti parkja, a Yellowstone Nemzeti Park.

Ma, a felfedező John Coltert, az amerikaiak az egyik legtiszteletreméltóbb hivatásos vadásznak tartják.

Érintetlen vadon a Yellowstone Nemzeti Parkban

Érintetlen vadon a Yellowstone Nemzeti Parkban

Szupervulkán a mélyben

A Yellowstone Nemzeti Park alatt a mélyben gigantikus erők dolgoznak. Néhány km mélyen itt található ugyanis Földünk egyik legnagyobb vulkánja, amelyet gyakran szupervulkánként emlegetnek. Az ilyen szupervulkánok voltak felelősek a legtöbb tömeges kihalásért a Földön. A Yellowstone alatti vulkán is nagyon sok faj eltűnéséért felelős már és még lesz is biztosan, mert a tűzhányó továbbra sem nyugszik.

Vulkánok általában ott találhatók, ahol két kőzetlemez találkozik össze vagy éppen távolodik egymástól. Azonban van néhány hely a Földön, ahol mélyen a földköpenyben egy ún. forró pont található, és ez szintén vulkáni jelenségeket produkál. Ilyen forró pont van a Yellowstone Nemzeti Park alatt is, ami képes arra, hogy megolvassza a felette levő földkérget, hogy aztán a magma a felszínre juthasson. A forró pontokról nem sokat tudunk, annyi biztos, hogy méretük 10-100 km közötti és helyük állandó. A felettük levő földkéreg azonban állandó mozgásban van. Olyan mint egy nagyon-nagyon lassan úszó falevél a víz felszínén. A forró pont kiégeti a falevél egy pontját, majd ahogy a levél arrébb úszik a forró pont újabb lyukat éget rajta. Kellően hosszú idő után egy egész sor lyuk jöhet így létre. A Yellowstone alatti forró pont így hozta létre azt a 800 km hosszú horpadást, amely ma a Yellowstone-on is átfolyó Snake-folyó völgye.

Azonban 640 000 évvel ezelőtt valami rettenetes dolog történt, ami a földi édent pokollá változtatta. A magmakamra szokatlanul közel van a felszínhez, mintegy 5 km mélyen. A benne levő olvadt kőzetben folyamatosan nő a nyomás, mígnem elér egy olyan szintet, aminek a felette levő néhány kilométernyi kőzet sem tud már ellenállni, és ferobbanva átszakítja a magma a szilárd kőzetburkot. Így keletkezett a Yellowstone mintegy 80 km átmérőjű kalderája 640 000 évvel ezelőtt. A kitörés a fél USA-t beterítette hamuval, mint ahogy az 1.2 és 2 millió évvel ezelőttiek is, a katasztrófa ugyanis nagyjából hatszázezer évente megismétlődik. A kitörések következtében számtalan állat és növény lelte közvetlenül halálát, és voltak fajok, amelyek örökre tűntek el Föld színéről. A következő kitörés pontos időpontját senki sem tudja megjósolni, egy dolog biztos csak, előbb vagy utóbb, de be fog következni. De addig is ez a magmakamra működteti azt a 300 gejzírt és több tízezer hőforrást, amelynek emberek milliói járnak csodájára.

A szupervulkán alakította ki tehát azt a 80 km széles medencét a Sziklás-hegységben, amely ma a Yellowstone Nemzeti Park területe. A park átlagos magassága 2400 m, amelyet nagyrészt erdő, kisebb részben préri borít, és itt található a Föld gejzírjeinek többsége.

A Yellowstone Nemzeti Park vadvilága

Kétségtelen tény, hogy a Yellowstone másik fő vonzereje a hihetetlenül gazdag vadvilága. Alig akad hely a Földön, ahol ennyi állat élhet békében, miközben évente emberek milliói érkeznek, hogy láthassák őket.

Gyakran kerül itt szem elé az amerikai bölény, a prérifarkas, a vapiti és a villásszarvú antilop. A szerencsésebbek pedig fekete medvével, grizzlyvel, öszvérszarvassal, jávorszarvassal, szürke farkassal, vagy vastagszarvú juhval találkozhatnak.

Az állatok nem félnek az embertől, nem szaladnak el, sőt egy darabig közel is engedik magukhoz. Azonban minden állatnál van egy távolság, ahol viselkedése támadásba fordulhat át. Érdemes tehát betartani a nemzeti park által ajánlott biztonságos távolságokat. A medvét és a farkast tilos 91 méternél jobban megközelíteni. Ha ő jön közelebb ki kell térni előle, de nem hirtelen. A többi állathoz 23 méternél nem szabad közelebb menni. Aki ezeket a szabályokat megszegi, nagyon komoly pénzbírságot kap.

Élnek itt medvék, farkasok, csörgőkígyók, mégis a Yellowstone Nemzeti Parkban a legtöbb és legsúlyosabb ember elleni támadásokat növényevő bölények követik el. Pedig nagyon békésnek tűnnek ezek az állatok. De pontosan ebben áll veszélyük. Az emberek azt gondolják nyugodtan közelebb mehetnek hozzájuk, és sokan valamiért nagyon szeretnének egy képen szerepelni bölénnyel. Ennek gyakran csúnya vége lesz. A fél vagy rosszabb esetben egy tonnás állat egy szempillantás alatt felökleli és eltapossa az embert. Érdemes tehát óvatosnak lenni, bármennyire jámbornak is tűnnek ezek az óriások.

A Yellowstone az egyik legcsodálatosabb hely a Földön vadlesre. A biztos sikerhez azonban korán kell kelni. A legtöbb állatot hajnalban látni, ilyenkor valósággal megelevenedik az erdő. Jávorszarvasok térnek vissza éjszakai lakmározásukból, vapitik üzekednek és bőgésüktől zeng az erdő, farkasok portyáznak, előlük villásszarvú antilopok menekülnek és vidracsaládok falják békésen a frissen fogott pisztrángot. Ez a Yellowstone.

Páratlanul gazdag vadvilág a Yellowstone Nemzeti Parkban

Páratlanul gazdag vadvilág a Yellowstone Nemzeti Parkban

Szállások a Yellowstone Nemzeti Parkban

A Yellowstone területén alig vannak szállodák, azokban is hónapokkal előre kell foglalni, annak ellenére, hogy az áruk szinte megfizethetetlen. Kemping viszont van jónéhány, főszezonban (júniustól augusztusig) azonban itt is jóelőre ajánlott foglalni, mert az egyik szabály, ha valakinek nincs szálláshelye, az éjszakát a parkon kívül kell töltenie.

A parkon belül kempingezni csak fizetős helyen lehet. A nemzeti park hivatalos weboldalának segítségével lehet előre helyet foglalni. Ha valakinek nincs előzetes foglalása minél előbb érdemes odaérni a kiszemelt kempingbe, ugyanis délután 3-ra valamennyi megtelik, még főszezonon kívül is.

Az amerikai kempingek egészen mások, mint az Európában megszokottak. Ott az erdőben nem lekerítenek, hanem csak kijelölnek egy területet, és úgy helyezkednek el a sátorhelyek, vagy kocsibeállók, hogy az ember azt hiszi rajta kívül senki sincs ott. A kerítés hiánya azt is jelenti, hogy a sátor mellett bármikor felbukkanhat egy szarvas vagy éppen medve. És ez nemcsak riogatás, hanem egész gyakran meg is történik. Van olyan kemping, ahol a medvék miatt a sátrazást nem is engedik.  Egyébként többségük jól felszerelt áramvételi, vízvételi, szennyvízbekötési lehetőséggel, vannak azonban teljesen nomád kempingek is.

A Yellowstone felfedezésének legjobb módja egész biztosan a lakóautó. Mindenhol annyi ideig maradsz vele, ameddig csak szeretnél, ráadásul viszed magaddal egy kis menedékház kényelmét az egész út során, és ahogy kilépsz belőle, máris a természetben találod magad. Ráadásul lakóautóval olyan gyönyörű helyeken aludhatsz, ahová szállodákat sosem engednének építeni.

Amerikai lakóautónk

Amerikai lakóautónk, két hétig volt az otthonunk

Közlekedés a Yellowstone Nemzeti Parkban

Akár személyautóval, akár lakóautóval vág neki valaki a Yellowstone-nak, egy dologban biztos lehet. Az amerikaiak rendkívül szabálytartó, udvarias, kulturált sofőrök. Itt nyugodtan lehet gyalogolni akár az út mellett is, mert minden autós hatalmas ívben, a sebességét csökkentve fogja kikerülni.

Az európai mércével hatalmasnak tűnő lakóautóktól sem kell megijedni. Az USA-ban ugyanis az utak, a parkolók is ilyen méretű autóknak megfelelően készülnek.

Tömegközlekedés nincs a parkban, azonban helyi utazási irodák szerveznek buszos körutazásokat.

Túrázás a Yellowstone Nemzeti Parkban

Egy biztos. Aki szeretné megismerni a Yellowstone valódi arcát, annak le kell térnie a járt utakról.

Vannak kijelölt sétautak, amelyekről szinte letévedni sem lehet, vannak táblákkal jelzett hagyományos túrautak. Az igazi kalandra vágyók pedig bárhol túrázhatnak. Ösvények, táblák és jelzések nélkül, mindezt teljesen legálisan.

Amennyiben hosszabb túrára indul valaki, azt érdemes bejelenteni a Parkszolgálatnál, mert ha nem tér vissza időben, keresni fogják.

Egyedül, megfelelő felszerelés nélkül túrázni a Yellowstone-ban életveszélyes, még gyakorlott túrázóknak is. Medvespray nélkül elindulni szigorúan tilos. Minden évben van komolyabb incidens medve és ember közt, és sajnos a halálos medvetámadások sem ritkák. A yellowstone-i grizzly kifejezetten veszélyes, itt ugyanis kizárólag vadászó medvék élnek, amelyek az embert is prédának nézhetik.

Észak-Amerikában azonban nemcsak a grizzlykkel, hanem valamennyi vadon élő állattal vigyázni kell. Itt szinte egyik állat sem fél az embertől. Egyrészt több, mint 100 éve nem vadásszák már a parkon belül őket, másrészt olyan hatalmas méretű vadonok vannak, hogy a legtöbb állat soha életében nem találkozik emberrel, így félni sem fél tőle.

Azon sem szabad meglepődni, ha egy szarvastehén dühödten ront rá az emberre, mert borját félti tőle. Mindenre fel kell készülni, és be kell tartani az állatok megközelítésére vonatkozó előírásokat.

Tudatosítani kell, hogy a Yellowstone Nemzeti Parkban túrázni nem veszélytelen, azonban hatalmas élményt jelent, és kellően körültekintő magatartás mellett nagyobb baj senkit nem fog érni.

A Nemzeti Parkszolgálat (National Park Services) szervez rövidebb-hosszabb gyalogtúrákat, amelyekre előre fel lehet iratkozni. Egy ilyen túrára feltétlenül érdemes elmenni, mert megtanítják hogyan kell viselkedni a vadonban, és mit kell tenni medve vagy más állatok támadása esetén.

A Yellowstone-ban túrázva különleges élmények várnak

A Yellowstone-ban túrázva különleges élmények várnak

Hasznos információk:

  • A nyári szezonban hatalmas a tömeg, hónapokkal előre kell szállást és sátorhelyet foglalni, nagy a zsúfoltság a parkban és az utakon.
  • Szeptemberben még nagyon szép az idő, viszont egyáltalán nincs már tömeg.
  • Május is ajánlott hónap az utazáshoz, azonban az állatok a vedlés miatt nem túl szépek ilyenkor, bár ez nem mindenkinek szempont.
  • Télen a park jelentős részét lezárják.
  • A parkba belépőjeggyel lehet bemenni, és a szabályokat kötelezően be kell tartani. Aki az előírásokat megszegi kitiltják a park területéről. Ezt igen komolyan veszik, valamint jelentős pénzbüntetéssel is sújtják.
  • Aki komolyabban szeretné megismerni a Yellowstone Nemzeti Parkot érdemes legalább egy hetet eltöltenie és garantált, hogy minden nap fantasztikus élményekkel ajándékozza meg a természet.

Barla-Szabó Attila barátommal a Yellowstone Nemzeti Parkban

Barla-Szabó Attila barátommal a Yellowstone Nemzeti Parkban